От днес може да сменим личния си лекар
От днес може да сменим личния си лекар / netinfo

От 1 до 31 декември е периодът, през който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар и да се регистрират при нов. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно - през юни и декември. Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна.

Всеки, който иска да смени личния си лекар, трябва да закупи от медицинска книжарница регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр той трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представи здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

За пререгистрацията не е нужно пациентът да се отписва от листата на досегашния си личен лекар.

Когато здравноосигурен пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор.

От НЗОК припомнят, че когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар, който има договор с РЗОК.