Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите
Одобриха на първо четене поправки в Закона за горите / DarikNews

Парламентът отново отхвърли спорните промени в Закона за горите, с които се даваше възможност за строителство, без промяна в предназначението. Срещу тях имаше серия протести на хиляди граждани в столицата, след които се стигна до президентско вето. Одобрени на първо четене от мнозинството бяха поправки в закона, внесени от депутати от ГЕРБ. Социалистите се заканиха и тези измененията да бъдат пратени на Конституционния съд заради съмнения за лобизъм в регламентите за добив на дървесина.

Част от съществуващите лифтове в страната ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под фундаментите им да се изключват от горския фонд. Това е записано в новия проектозакон за горите, който беше одобрен на първо четене от мнозинството. Става дума за онези лифтове и влекове, които са строени преди 1987 г.

Миналия месец парламентът прие промени в Закона за горите, които предизвикаха острото възмущение и поредица от протести от страна на еколозите. Поправките, които позволяваха в горските територии да не се сменя предназначението на земята, а да се учредява право на строеж за определен период за спортни съоръжения например, бяха приети от парламента. След това президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което пък бе посрещнато с протести от страна на малките населени места в планинските райони, виждащи в новите текстове възможности за регионално развитие. Премиерът Бойко Борисов изрази категоричната си позиция, че поправки в закона няма да се одобряват от парламента, докато няма обществен консенсус по въпроса.