Над 50 ретро автомобила щурмуват Благоевград, Симитли, Разлог и Банско
Над 50 ретро автомобила щурмуват Благоевград, Симитли, Разлог и Банско / Автомобилен ретро клуб „Пирин”

VIII ретро парад организира Автомобилен ретро клуб „Пирин” на 7-и май. В него ще участват 50 автомобила от клубове във Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, София и разбира се от клуба домакин.

Един от най-старите автомобили, който се очаква да пристигне, е Берлие от 1928 година. Ще могат да се видят уникални модели Мерцедес 220S от 1966 година, Форд от 1964 година, Пакард, разбира се няма да мине и без руските машини Жигули от 1978 г., ГАЗ М21Л Волга, Москвич 408, полската Варшава и много други.

Парадът ще започне в 11:30 часа на площад "Македония" в Благоевград, автомобилите ще останат там до 13:30 часа, след което ще потеглят за Симитли и в 14:00 часа ще бъдат на показ на площад „Септември”. След това ретро машините ще "щурмуват" Предела, за да бъдат паркирани в 16:00 часа на площад „Преображение” в Разлог.

Последната спирка на ретро автомобилите е  Банско.

Благоевградският автомобилен ретро клуб „Пирин” е организатор на няколко подобни парада: през 2008 г. – Парад на елегантност – Благоевград, през 2009 г. парад Благоевград-Добринище, през 2010 г. – парад Благоевград-Разлог.

Основната цел на основания през 1996 година в Благоевград Автомобилен ретро клуб „Пирин” е да запознае и сприятели всички собственици и любители на ретро автомобилите и мотоциклетите от околността, да провежда и участва в състезания и културни мероприятия в цялата страна, да запази духът на автомобилите от отминалите десетилетия. В клуба участват над 35 автомобили и мотоциклети.