Европейски празник организират в Благоевград
Европейски празник организират в Благоевград / netinfo

Културно-информационен ден под надслов „Европейски празник” ще се проведе в Благоевград, съобщават от общинска администрация.

Целта на събитието е да се даде възможност на благоевградчани да опознаят страните-членки на ЕС, европейските институции и ценности, да се привлече вниманието на посланиците на страните–членки на ЕС към Благоевград като атрактивно място за туризъм и партньорство.

Ще бъде организирано и изложение в зала „22 септември” с участието на посолствата на останалите страни на Европейския съюз.

Те ще представят страната си по различни начини – с информационен щанд, изложба, викторина, представяне на традиционни за тяхната  култура музика, облекло, храна, напитки и обичаи.

Предвижда се да бъде открита академия „Кулинарен историк“ - на жив огън в най-големия български тиган ще се приготвят 1 200 порции юнашки кебап, като на живо ще се показва приготвянето, ще се обсъждат и представят интересни кулинарни похвати и забравени „бабини“ рецепти.

В „Работилница за живи традиции преди Бъдни вечер" ще се изработи на място "Юнашка сурвачка", като ще бъде пресъздаден обичаят по създаването на традиционна сурвачка, с участието на всички присъстващи, а направената сурвачка ще бъде дарена на Община Благоевград.

Освен това ще се проведе и  кулинарно състезание „Бабиният тиквеник“ , където надпреварата ще бъде за най-бързо изяден тиквеник в две категории: за малки и за големи.  Победител е този, който изяде най-бързо своето парче.

Подсигурени са и боза за малките състезатели, а за по –големите, напитка с по-висок градус – традиционно българско вино.

Културно-информационният ден започва в 15.00 часа в зала "22 септември".