Александър Краваров получи грамота от  Зографския манастир
Александър Краваров получи грамота от Зографския манастир / снимки: Община Банско
В Банско отбелязаха 175-годишнината на храма "Св. Троица"
36391
В Банско отбелязаха 175-годишнината на храма "Св. Троица"
  • В Банско отбелязаха 175-годишнината на храма "Св. Троица"

По случай 175–годишнината от построяването на храм “Св. Троица” в Банско бе отслужена тържествена Света литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий – игумен на Славянобългарския манастир „Св. Вмчк Георги Зограф" в Атон, монаси от Света гора и Роженския манастир, и храмовото духовенство.

Стотици миряни - жители и гости на Банско, почетоха празника, като се събраха в църквата, за да получат благословия, причастие и да се помолят за здраве и успехи.

След тържествената литургия Братството на Зографската Света обител връчи на кмета на община Банско Александър Краваров благодарствена грамота – златна рамка за дарителски принос. Решението за връчването на грамотата е взето на последното заседание на Събора на старците на Зографския манастир. Документът бе придружен от благодарствено писмо, подпечатано със свещения печат на Славянобългарския манастир „Св. Вмчк Георги Зограф". В него се изказва признателност за единението на светската и църковна власт, за помощта, съдействието и съпричастността, оказани от градоначалника Александър Краваров.

Александър Краваров получи грамота от  Зографския манастир
netinfo

“Тази награда е за всички жители на града. Години наред в Банската част на манастира в Атон доброволно работят хора от Банско, тъй като това е най-старата и най-порутената част. Обещавам, че и за в бъдеще общината ще подпомага издръжката и съществуването на манастира. Досега такава грамота не е връчвана на никой и за нас е изключителна чест първи да получим това важно признание от Светата обител в Атон”, каза развълнуван кметът Александър Краваров.

В литургията взеха участие и два хора от гр. Катерини, Гърция, които с изпълненията си направиха храмовия празник още по-светъл и тържествен. По случай годишнината на църквата беше изнесен и концерт на хор за църковно–славянски песнопения от гр. Гоце Делчев. Присъстващите се насладиха на песните от Царските часове, които се изпълняват в навечерието на Рождество Христово.

В църквата “Св. Троица” продължават реставрационните дейности, като намеренията на община Банско и ктиторите са до края на 2011 г. да бъде завършен ремонтът и на иконостаса.

Още коментари от Александър Краваров чуйте в прикачения файл