Стъпка напред в изтриването на лошите спомени
Стъпка напред в изтриването на лошите спомени / sxc.hu

В изследване, което звучи повече като сюжет на научнофантастичен филм, невролози смятат, че са се приближили с една стъпка до възможността да изтриват натрапчивите спомени. Група американски учени вярва, че е открила ген, който има роля в изчезването на паметта, съобщава "Скай Нюз".

Процесът, който се проявява, когато новите данни се презапишат" върху старите в човешкия мозък, се третира като ключ към тоталното заличаване на болезнените спомени. Изследването може да доведе до успешното лечение на хора, страдащи от пост-травматично стресово разстройство или измъчвани от предишен опит, посочва bTV.

Учените от Масачузетския технологичен университет, извършили проучването, казват, че ако бъде намерен начин за повишаване на активността на гена, известен като Tet1, това може да промени животи. Опитите им отразяват и филма от 2004 година "Блясъкът на чистия ум" (Eternal Sunshine Of The Spotless Mind) с участието на Джим Кери и Кейт Уинслет.

В изследването учените сравняват поведението на мишки с Tet1 с гризачи, чиито такъв ген е "нокаутиран" и с намалени функции. И двете групи са подлагани на страх от клетка, като всеки път когато са поставяни в нея, им е прилаган електрошок. Мишките, чиито ген е бил "приспан", се научили да асоциират клетката с шок, също като нормалните гризачи, но когато ги поставяли обратно в клетката, без да им прилагат електрошока, двете групи проявявали различно поведение.

За изненада на учените мишките с Tet1 не се страхували от клетката, защото болезнените им спомени вече са били изтрити от нова информация. Другата група обаче все още била травматизирана от спомена.