Резултатите от биомедицински изследвания са поставени под въпрос
Резултатите от биомедицински изследвания са поставени под въпрос / ThinckStock/Getty Images

Две групи учени се усъмниха в правдоподобността на редица биомедицински изследвания, които според тях не предоставят нужните данни и прозрачност, за да се проверят получените резултати, предаде АФП.

Едното проучване, извършено под ръководството на Шарийн Икбал от университета Емъри в Джорджия и Джон Йоанидис от Станфордския университет в Калифорния, обхванало 441 изследвания, чиито раезултати са публикувани в престижни научни списания между 2000 г. и 2014 г. То целеше да се определят ключовите данни, за да се преценят и възпроизведат получените резултати.

Авторите на проучването с изненада констатирали, че само едно от въпросните 441 изследвания предлага пълната си методология, а нито едно изследване не предоставя достъп до всички събрани в рамките му данни. Освен това повечето изследвания не уточняват как са финансирани и дали е имало конфликт на интереси.

"Надяваме се, че проучването ни ще привлече вниманието на онези, които финансират изследванията, и на научните списания, за да се подобрят прозрачността и достъпът до всички данни", отбелязват авторите му.

Второто проучване, извършено под ръководството на Улрих Дирнагъл от университетската болница "Шарите" в Берлин, обхванало стотици предклинични изследвания с мишки и плъхове. Изследванията фокусирали вниманието върху ракови болести и инсулти. Заключенията са, че повечето изследвания не предоставят информация за броя на използваните животни.

В рамките на редица изследвания животни "изчезвали", без да се даде каквото и да било обяснение за това.

Като използвали компютърни модели, германските учени симулирали ефекта от тази загуба на животни върху обосноваността на резултатите от експериментите. Така било установено, че колкото по-голям е броят на "изгубените" животни, толкова по-малко солидни са заключенията въз основа на изследванията.

Резултатите от двете проучвания са публикувани в PLoS Biology.

Източник: БТА