Евтин водород от светлината с помощта на... ръжда
Евтин водород от светлината с помощта на... ръжда / снимка: morguefile.com

Идеята да се съхранява слънчева енергия чрез преобразуването и във водород не е нова, но се появи нов прототип на устройство с ниска цена, който използва вода и ръжда, за да произвежда този химичен елемент. Съобщението, направено в неделя от списание Нейчър фотоник, може да увеличи значително потенциала на този сектор.

Как да постигнем възможността да разполагаме със слънчевата енергия във всеки час на деня и през нощта? Изследователи от Лозанската политехника са разработили технология, при която се трансформира слънчевата светлина в чисто гориво, водород, като при това се използват само евтини материали. Рецептата съдържа основните съставки - вода (H2O), която се разлага на водород и кислород, както и метални оксиди, като железен оксид, което не е нищо друго освен... ръжда.

Проблемът е, че железният оксид, разпространен и стабилен материал, не е добър полупроводник. Железният оксид, използван от изследователите, е малко по-сложен, отколкото си представяме - например ръждата по стар пирон...

„Наноструктурата” на материала е „легирана” със силициев оксид и покрита с нанослой от алуминиев и кобалтов оксид: много промени, за да се подобрят електрохимичните свойства на материала. Но те се извършват лесно, казват изследователите, разкрива БГНЕС. „Най-скъпият материал в нашето устройство е стъклото”, твърди Кевин Сивула, един от учените.

Коефициентът на полезно действие на все още експерименталното устройство е „скромен”, признава той - между 1,4% и 3,6%. Но се надява да достигне до няколко години 10% и в перспектива 16% , запазвайки в същото време извънредно ниската цена на устройството.