Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години

Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години
Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години / ThinkStock/Getty Images

Учени от института по евоюционна антропология "Макс Планк" изследваха фосили на хоминиди от средния плиоцен (преди 3,3 до 3 милиона години) от Кения, Етиопия и Чад, и установиха , че по това време са живели четири различни потеницални предшественици на човека, съобщи в. "Дейли мейл".

Откриха неизвестен досега на науката човешки вид

Австралопитек афаренсис, чийто представител Люси бе намерен в Етиопия, е най-известният ранен хоминид. Той е живял преди 3,2 милиона години. До 1995 г. фосилните данни показваха, че преди 3 милиона години е живял само един вид. Специалистите мислеха, че всеки вид е преминавал в друг линейно. Откриването на Австралопитек барелгазали в Чад през 1995 г. и на Кениантроп платиопс в Кениа през 2001 г. оспориха тази идея.

Менюто на неандерталците - 80% месо и 20% растителна храна

Тези два вида обаче не бяха приети масово като отделни. Повечето специалисти ги мислеха за географски варианти на Люси.

Откриването на стъпалото на човека от Буртеле в Етиопия през 2012 г. беше първото категорично доказателство, че едновременно с Австралопитек афаренсис е живял и друг вид.

"Въпросът вече не е дали Австралопитек афаренсис, към който принаделжи известната Люси, е единственият потенциален предшественик на човека в сегашния район Афар на Етиопия през средния плиоцен, а как тези видове са свързани един с друг и как са използвали наличнште ресурси", каза д-р Йоханес Хайле-Селасие от природонаучния музей в Кливланд.

Източник: БТА