Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години
Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години / ThinkStock/Getty Images

Учени от института по евоюционна антропология "Макс Планк" изследваха фосили на хоминиди от средния плиоцен (преди 3,3 до 3 милиона години) от Кения, Етиопия и Чад, и установиха , че по това време са живели четири различни потеницални предшественици на човека, съобщи в. "Дейли мейл".

Откриха неизвестен досега на науката човешки вид

Австралопитек афаренсис, чийто представител Люси бе намерен в Етиопия, е най-известният ранен хоминид. Той е живял преди 3,2 милиона години. До 1995 г. фосилните данни показваха, че преди 3 милиона години е живял само един вид. Специалистите мислеха, че всеки вид е преминавал в друг линейно. Откриването на Австралопитек барелгазали в Чад през 1995 г. и на Кениантроп платиопс в Кениа през 2001 г. оспориха тази идея.

Менюто на неандерталците - 80% месо и 20% растителна храна

Тези два вида обаче не бяха приети масово като отделни. Повечето специалисти ги мислеха за географски варианти на Люси.

Откриването на стъпалото на човека от Буртеле в Етиопия през 2012 г. беше първото категорично доказателство, че едновременно с Австралопитек афаренсис е живял и друг вид.

"Въпросът вече не е дали Австралопитек афаренсис, към който принаделжи известната Люси, е единственият потенциален предшественик на човека в сегашния район Афар на Етиопия през средния плиоцен, а как тези видове са свързани един с друг и как са използвали наличнште ресурси", каза д-р Йоханес Хайле-Селасие от природонаучния музей в Кливланд.

Източник: БТА