Зеленски
Зеленски / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски ще произнесе реч по видеовръзка пред френските депутати в сряда от 15 часа, предаде Франс прес, като цитира изявление на председателството на парламента.

"Военната ситуация, която засяга украинския народ, засяга всички народи на Европа и техните парламенти", се подчертава в изявлението. 

Зеленски вече говори по видеовръзка пред евродепутатите на 1 март, след това пред британския парламент, канадските депутати, американския Конгрес и германския Бундестаг. Очаква се в неделя той да говори пред израелския парламент.

На 25 февруари, ден след началото на руското нашествие в Украйна, послание на френския президент Еманюел Макрон беше прочетено пред двете камари на парламента според рядко използвана процедура на чл. 18 ал. 1 от конституцията. На 1 март бяха организирани и дебати, последвали изявление на правителството.

Комисията по отбрана в долната камара на френския парламент също така проведе изслушвания въпреки спирането на законодателната дейност преди президентските избори.

В четвъртък Зеленски призова Запада да помогне за "спиране на тази война" след три седмици на офанзива на силите на Москва, която не показва признаци на забавяне въпреки продължаването на преговорите.

В четвъртък следващата седмица предстои НАТО да организира извънредна среща на върха, посветена на войната в Украйна, в която ще участва американският президент Джо Байдън. Същия ден в Брюксел ще се проведе и среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС в присъствието на американския президент.
БТА