Замърсяването на Мексиканския залив не спира
Замърсяването на Мексиканския залив не спира / снимки: Reuters

Тайванският танкер, трансформиран, за да може да участва в операциите по почистването на петролния разлив в Мексиканския залив, засега се е показал неефективен, предаде Ройтерс, като се позова на адмирал Пол Зункфунт от американските крайбрежни власти.

Танкерът е дълъг 335 метра - колкото три футболни игрища, и беше трансформиран в Португалия, преди да пристигне в Мексиканския залив и да пусне котва край щата Луизиана. Той е собственост на тайванската транспортна компания Ти Ем Ти шипинг. Името на танкера е „Китът". Той беше наричан от експертите „суперцедка", защото се твърдеше, че може да изсмуква на ден по 500 000 барела вода, замърсена с петрол. В него могат да се съхраняват до 2 млн. барела вода, смесена с петрол. Корабът е оборудван и с механизъм за отделяне на петрола от водата.

По време на изпитания на кораба обаче той не е  успял да изсмуче почти никакво количество петрол, а само вода. Според експертите корабът вероятно ще трябва да претърпи още модификации, за да може да се справя със ситуацията. Една от причините за досегашната неефективност на кораба е, че той е оборудван да работи при плътно и дебело нефтено петно, а сега в Мексиканския залив има много нефтени „петънца", някои от които с размерите на кухненска маса, което е малко за кораба.

Замърсяването на Мексиканския залив не спира
netinfo

Същевременно продължават тестовете на новата фуния, инсталирана по-рано тази седмица на мястото на потъналата през април нефтена платформа на „Бритиш петролиъм", отбелязва БТА. Фунията-тапа е проектирана, така че да задържи петрола в сондажа или да го изпомпва до корабите, докато не бъде направен спомагателен сондаж.

Засега измерванията на налягането ще продължат, защото резултатите от досегашните тестове са от 6700 паунда/кв.инч (4710 кг/кв.м). Това е по-ниско от очакваните 7500 паунда/кв.инч (5273 кг/кв.м), които биха показали категорично, че новата фуния-тапа не пропуска петрол във водата, предаде АП. Засега от компанията „Бритиш петролиъм" твърдят, че изтичане няма, отбелязва АФП.