Зачестяват инцидентите, свързани със сигурността на полети над Балтийско море
Зачестяват инцидентите, свързани със сигурността на полети над Балтийско море / снимка: БГНЕС, архив

Европейската агенция за авиационна безопасност констатира, че през 2014 г. е имало значително увеличение на инцидентите, свързани със сигурността на полетите над Балтийско море, предаде Франс прес.

Само над този район 16 инцидента, в които са били замесени "нежелаещи да сътрудничат" военни самолети, са били регистрирани през 2014 г. Един от тях беше, когато граждански самолет на скандинавската компания САС преминал опасно близо до руски военен самолет, който станал невидим, след като прекъснал всякаква комуникация със земята относно разположението си.

От инцидентите три се изразяват в навлизане във въздушното пространство на държавите, а тринайсет - в опасно сближаване на граждански самолети с военни.
Изследването на агенцията е по поръчка на Европейската комисия. В сравнение с 2013 г. цифрата на регистрираните инциденти се е увеличила четирикратно.

Най-опасният случай, описан от агенцията, е бил, когато два самолета едва не са се сблъскали. Те са летели на височина само от 100 метра един от друг, а хоризонталното разстояние между тях е било 900 метра. Датата и мястото на тази опасна ситуация не се посочват.

През първите два месеца на настоящата година агенцията е отчела три навлизания във въздушното пространство на Балтийските страни от страна на военни машини. Това са военни самолети, които не са предали на органите за управление на въздушния трафик своя план на полета, които не са общували с контролните кули и които са прекъснали транспондерите си, издаващи сигнал за тяхното локализиране.

Европейски източник поясни пред Франс прес, че става дума за руски самолети. В доклада на агенцията обаче не е спомена никаква националност на замесените машини.

Източник: БТА