/ / iStock/Getty Images
Съдията и професор по право Марта Картабия единодушно бе избрана в сряда да оглави Конституционния съд на Италия, с което за първи път в историята на страната жена председателства мощния орган.

Картабиа, която е на 56 години, беше смятана през 2015 г. за потенциален кандидат за президент на Италия. И през септември тази година тя бе призована да стане премиер след разпадането на предишното правителство.

Спипаха 815 тона пластмасов боклук от Италия за България (ВИДЕО)


Конституционният съд е създаден след Втората световна война. Освен да решава конституционността на законите и системите за гласуване и да одобрява референдуми, той решава и основни социални или етични въпроси, като например асистиране при самоубийство.
 


Картабия беше избрана единодушно от 15-те съдии, които заседават в съда, където от 2011 г. тя служи като една от трите жени на скамейката.

Родена в Сан Джорджо су Леняно близо до Милано през 1963 г., Картабия е един от най-младите президент, избиран в съда.

Съпруга и майка на три деца, тя преподава конституционно право в университета в Милано-Бикока, след като е преподавала и публикувала научни трудове в множество италиански и чуждестранни университети, включително във Франция, Испания, Германия и САЩ
БГНЕС