/ Istock
Прокурор в Еквадор е бил убит от въоръжени лица в четвъртък, съобщи главната прокуратура на страната. Това се е случило в същия ден, в който нейният ръководител е получил смъртни заплахи, съобщи АФП.

Прокурорът Леонардо Паласиос е починал "след нападение, извършено срещу него днес" в град Дуран, близо до Гуаякил, съобщи главната прокуратура в Twitter.

Паласиос е бил прострелян, докато е шофирал, след като е присъствал на изслушване по дело за убийство, съобщиха от службата.
В колата е бил и секретар на прокуратурата, но той е невредим, заяви пред репортери началникът на полицията в Дуран Хорхе Хадати.

Паласиос е убит в същия ден, в който главният прокурор на щата Диана Салазар получава смъртни заплахи във видео, изпратено по Whatsapp, което беше разпространено от местните медии.

Извънредно положение в Еквадор заради организираната престъпност

На видеото се виждат най-малко шест души, въоръжени с пушки, облечени в черно и с шапки, които скриват лицата им.

"Скоро ще имаш рожден ден, не искам да развалям празника ти, като убия дъщеря ти", казва гласът на мъж във видеото.

Салазар е известна с това, че е преследвала бившия президент на Еквадор Рафаел Кореа за корупция.
Докато стрелците насочват пушките си към земята, хората във видеото заплашват да "изпратят (Салазар) в ада да празнува".
В отговор на заплахите Министерството на вътрешните работи нареди да се подсили охраната на главния прокурор.

Еквадор се сблъсква с нарастване на престъпното насилие и трафика на наркотици, като броят на убийствата е 25 на 100 000 жители.
През април президентът Гилермо Ласо обяви извънредно положение в Гуаякил и съседните окръзи Дуран и Самборондон, както и в провинциите Санта Елена и Лос Риос.

Миналата година Ласо три пъти обявяваше подобни временни извънредни положения в Гуаякил, който се сблъска с рязък скок на убийствата, свързани с организираната престъпност.

През първите три месеца на тази година само в Гуаякил, Дуран и Самборондон са регистрирани 555 убийства.

Миналата година в различни части на страната бяха застреляни двама прокурори и един съдия.

 
БГНЕС