Вулкан на Камчатка отново изригва пепел
Вулкан на Камчатка отново изригва пепел / БГНЕС, архив

Вулканът Шивелуч на Камчатка изригна стълб от пепел на височина 8.5 км. над морското равнище, съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия.

Имало е две изригвания на пепел едно след друго, като общо изхвърлянето на пепел е продължило 13 мин. Няма опасност за населението. Според данни на камчатската група за реакция при вулканични изригвания KVERT във всеки един момент може да има ново изригване на пепел на височина повече от 10 км. над морското равнище. За момента е обявен оранжев код за заплаха за авиацията.

Изпратени са съобщения във всички руски и чуждестранни служби за безопасност на полетите.

Шивелуч е един от най-активните вулкани на полуостров Камчатка. Според специалисти през настоящата 2014 г. е възможно силно изригване на този вулкан. Той е с височина 3300 м. Най-мощното му изригване е на 12 ноември 1964 г. Тогава вулканът е изхвърлил пепел на 15 км. височина.

В резултат на взрив е разрушен куполът на върха и се е образувал кратер с размери 1.5 на 3 км. Потоци лава е имало на площ от 98 кв. км. Общият обем вулканичен материал, изхвърлен от вулкана, е достигнал 2,5 кубични километра. Учените определят това изригване като катастрофално.

Преди дни - на 14 януари отново имаше изхвърляне на вулканична пепел от Шивелуч на височина 7.5 км. над морското равнище.