Вторичен трус в Съчуан усложни ситуацията с езерото Танцзяншан
Вторичен трус в Съчуан усложни ситуацията с езерото Танцзяншан / снимка: БГНЕС
Водното ниво на най-голямото езеро, формирало се след труса на 12 май в китайската провинция Съчуан, продължава да се покачва сериозно, въпреки че водата се източва през дренажен канал, предаде Франс прес, позовавайки се на китайски медии. В езерото постъпва пет пъти повече вода, отколкото се източва от него.

Ситуацията се влоши и от 20-секунден вторичен трус от пета степен, който разтърси района на изкуственото езеро и причини нови свличания на земна маса, предаде Асошейтед прес.

Трусът с магнитуд от 8-а степен по скалата на Рихтер на 12 май в Съчуан предизвика огромно свличане на земни и скални маси, които прекъснаха пътя на река Цзянцзян. Така в района на град Мянян, в който живеят 5 милиона души, се формира езерото Танцзяншан. В него бързо се натрупаха 220 милиона кубически метра вода, която заплашваше да прелее и да наводни район, населяван от 1,3 милиона души. Заради риска, китайските власти вече евакуираха 250 000 души от населените места в подножието на езерото. Подготвяше се дори евакуацията на 1,3 милиона души заради опасността.

Хиляди китайски войници и полицаи, както и инженери, участваха в изграждането на отводнителен канал, през който да бъде източена водата от езерото. Заради изграждането на канала с дължина 475 метра бяха преместени 135 500 кубически метра скали и кал.

Подобни езера, формирали се заради труса, има на още 34 места в Съчуан, уточнява БТА.

Броят на жертвите от земетресението в Съчуан възлезе на 69 130 души. Изчезнали са 17 824 души, припомня ДПА.

Трусът беше най-силният в Китай от 1950 г. насам, когато трус с магнитуд от 8,6 степен разтърси Тибет и отне живота на 1526 души. През 1976 г. град Таншан, в Северен Китай, беше разтърсен от по-слабо земетресение, с магнитуд от 7,5 степен. То обаче отне живота на над 250 000 души по официални данни. По неофициални данни жертвите са всъщност над 700 000.