/ БТА
Празен гръцки товарен кораб, плаващ под малтийски флаг в северна посока в Червено море, беше ударен от ракета на 76 морски мили северозападно от йеменското пристанище Салиф, съобщиха два източника от гръцкото Министерство на корабоплаването и компанията за сигурност „Амбри“, цитирани от Ройтерс. Щетите по плавателния съд са незначителни и няма пострадали.

Кораб в Червено море подаде сигнал, че е бил ударен от ракета на хутите

Корабът за насипни товари „Заграфиа“, който е с гръцка собственост, е плавал от Виетнам към Израел с екипаж от 24 души на борда. Той не е пренасял товар в момента на атаката, заяви един от гръцките източници.

„Няма ранени, а само материални щети“, поясни той.

Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) информира, че е получила съобщение за инцидент на около 100 морски мили северозападно от Салиф.

Кои са хутите и защо САЩ ги нападнаха точно сега?

Йеменското шиитско бунтовническо движение на хутите, известно като „Ансар Аллах“ и подкрепяно от Иран, заплаши да разшири обсега на целите на нападенията си  в Червено море, като започне да напада и кораби на САЩ в отговор на американските и британските удари по негови обекти в Йемен. Хутите засилиха нападенията си в Червено море като ответна реакция на израелските бомбардировки срещу ивицата Газа.

Гръцкият товарен кораб е бил видян да променя курса си по посока на пристанището.

Нападенията на хутите срещу кораби в този район от ноември насам засегнаха международната търговия и разтревожиха водещите световни сили.

Атаките нарушават веригите за доставки и предизвикват опасения, че световната инфлация ще бъде по-трудно овладяна.
БТА