Внесен е законопроект за отстраняването на Виктор Янукович
Внесен е законопроект за отстраняването на Виктор Янукович / снимка: БГНЕС

В парламента на Украйна бе регистриран законопроект за започване на процедура по отстраняването на президента на страната Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС. Документът, внесен от независимия депутат Микола Рудковский, е озаглавен "Проект за закон за импийчмънт на президента на Украйна".

Съгласно членове 111 е 112 от действащата конституция на страната въпросът за сваляне на държавния глава от поста му трябва да бъде повдигнат по инициатива на повече от половината членове на Върховната рада, тоест 226 на брой.

После парламентът създава следствена комисия, в която участват генералният прокурор и специални следователи. Заключенията на комисията се обсъждат на пленарно заседание във Върховната рада и после най-малко 300 депутати от 450-местната камара трябва да гласуват решение за обвинение към президента.

Законността на това решение се преценява от Конституционния съд и ако той го потвърди, отново думата има парламентът. Президентът може да бъде отстранен, ако "за" се обявят минимум 338 парламентаристи, тоест три четвърти, посочва БТА.

До произвеждането на президентски избори държавен глава е председателят на Върховната рада. ИТАР-ТАСС допълва, че в украинския парламент днес е бил регистриран и проект за решение, с което да бъде изказано недоверие към генералния прокурор Виктор Пшонка. Предложението е внесено от депутата от партията "Баткившчина" (Отечество) Серхий Сас.