Виктор Янукович подписа закона за амнистия на демонстранти
Виктор Янукович подписа закона за амнистия на демонстранти / Guliver/Getty Images

Президентът на Украйна Виктор Янукович подписа закона за амнистия за участниците в антиправителствените протести, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на поместено днес съобщение на сайта на президентството.

Приетият на 29 януари от Върховната рада закон бе изготвен от президентският представител в парламента Юрий Мирошниченко. Тестовете му предвиждат амнистия за всички участници в масовите протести, без извършителите на тежки престъпления. За да влезе в сила амнистията, пред демонстрантите са поставени три предусловия - в срок от 15 дни да освободят всички окупирани от тях административни сгради, да напуснат киевската улица "Грушевски" и да премахнат барикадите по всички улици и шосета в украинските градове, посочва БТА.

Вчера опозиционни лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок заявиха в съвместна декларация, че законът е бил приет с помощта на "шантаж, натиск, фалшификации и измама". А демонстрантите в Киев и други градове не дадоха знак, че възнамеряват да изпълнят условията, предаде ИТАР-ТАСС.