Ватиканът обвини ООН, че се меси в учението й за морала
Ватиканът обвини ООН, че се меси в учението й за морала / снимка: Guliver/Getty Images

Ватикана заяви в отговор на силно критичен доклад на ООН за сексуалните посегателства над деца, извършени от свещеници, че Римокатолическата църква е ангажирана "да защитава правата на детето", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ООН поиска от Ватикана незабавно да отстрани всички духовници, за които се знае или са заподозрени в посегателства над деца, и да ги предаде на гражданските власти. Комитетът на ООН за правата на детето заяви, че Ватиканът трябва да предаде архивите за сексуални посегателства над десетки хиляди деца, така че виновните и онези, които са прикривали престъпленията, да бъдат подведени под отговорност.

В отговор Ватиканът увери, че ще проучи задълбочено доклада на ООН, но каза също, че световната организация се меси в католическото учение за морала, защото в доклада се критикуват позициите на Ватикана по въпросите на хомосексуализма, контрацепцията и абортите.

Според Ватикана неправителствени организации, които подкрепят еднополовите бракове, вероятно са повлияли на комитета на ООН "да засили идеологическата линия" в доклада за сексуалните посегателства над деца, съобщава още Ройтерс.

Постоянният представител на Ватикана в ООН архиепископ Силвано Томази заяви, че световната организация не може да иска от Църквата да променя ученията си за морала, които не подлежат на преговори.