Европейският комисар за разширяването Оливер Вархей заяви днес, откривайки Европейската седмица на възможностите, че присъединяването на Сърбия към ЕС е стратегически план, който е еднакво важен и за Сърбия, и за европейската общност, съобщи Танюг.

Вархей каза, че ЕС е направил исторически избор, когато е започнал преговори за присъединяването на Сърбия.

"Сърбия избра да бъде част от алианса на силните и проспериращи страни, а ЕС направи исторически избор, когато започна преговори за присъединяването на Сърбия. Вече сме направили  план за подкрепата на Сърбия на този път и развихме икономически инвестиционен план, чрез който са определени девет милиарда евро в грантове и 30 милиарда евро в регионални инвестиции, за да подобрим транспортната, дигиталната и енергийната инфраструктура", заяви еврокомисарят. Той добави, че реализацията на този план върви според очакванията и подчерта, че проектът за железопътна линия Белград - Ниш е важна инвестиция, подкрепена от ЕС с 2,2 милиарда евро. 

"ЕС подкрепя Сърбия и когато става въпрос за енергийната криза, осигурихме пакет помощ за Западните Балкани в размер на 1 милиард евро, а първата половина от тази сума е в подкрепа на застрашените домакинства, която Сърбия вече получи. Застрашените граждани, с помощта на правителството на Сърбия, забелязаха тази подкрепа чрез намаляване на сметките им за ток", каза Вархей. Той добави, че има допълнителни средства в подкрепа на диверсификацията на Сърбия, за да стане енергийно независима. Европейският съюз още отсега е най-големият инвеститор и търговски партньор на Сърбия, заяви Вархей, като подчерта, че ползите от това партньорство са взаимни. 

По време на Седмицата на възможностите ще бъдат представени възможностите за сътрудничество на Сърбия и Европейския съюз в областта на икономиката и бизнеса, спорта, културата, медиите, образованието и други области.
Светла Митева/БТА