В Рим арестуваха португалец и руснак по подозрение в шпионаж
В Рим арестуваха португалец и руснак по подозрение в шпионаж / ThinkStock/Getty Images

Португалец и руснак са задържани в Рим през уикенда по подозрение в шпионаж, предаде Ройтерс, като се позова на звеното на ЕС за съдебно сътрудничество Евроджъст.

Според португалски медии арестуваният португалски гражданин работел за националната разузнавателна служба SIS (Служба за информация за сигурност) и е заподозрян, че е бил двоен агент, предавал секретна информация за НАТО и ЕС на Русия.

Официално потвърждение от Португалия или Италия няма и самоличността на двамата заподозрени не бе разкрита, отбелязва Ройтерс. Главният прокурор на Португалия в изявление за медиите потвърди, че Лисабон е поискал двойния арест и че според разследването португалският гражданин предавал информация срещу пари "на чужд гражданин, свързан с чуждестранна информационна служба".

Базираната в Хага служба Евроджъст съобщи, че освен двата ареста и изземването на доказателства в Италия, като част от операцията са извършени обиски на жилища в Португалия.

Посолството на Русия в Италия не коментира случая на този етап, заяви за РИА Новости анонимен руски дипломат.

Италиански медии съобщиха ,че по молба на португалските власти в Рим е арестуван високопоставен служител на португалското разузнаване, бившият глава на антитерористичната служба Федерико Жил Карвальо, който е заподозрян, че предавал секретни документи на представител на руското разузнаване.

Името на предполагаемия руснак не се съобщава. Разследването на португалеца продължавало през последните две години. В момента на задържането му в него били открити документи и пари, а лисабонският му дом е бил обискиран.

Според РИА Новости, която цитира италианската агенция askanews, в момента двамата арестувани се намират под стража в Рим и очакват екстрадиция.

Източник: БТА