/ iStock/Getty Images
В националния парк Давидовият град в Йерусалим беше открит невиждан досега комплекс от канали, датиращ от периода на Първия храм, който озадачи археолози, съобщи Израелската служба за антики.

При разкопките досега са открити две съоръжения на около 10 метра едно от друго, които най-вероятно са били част от едно общо съоръжение. Първото включва поредица от поне девет канала, които са били изравнени. На върха на скалата, която огражда съоръжението от юг, може да се видят седем дренажни тръби, чрез които са пренасяни течности от върха на скалата.

Такива съоръжения не са откривани никъде досега в Израел и тяхното предназначение все още остава неясно. "Поискахме помощ дори и от екипа по криминалистика към полицията, както от колеги изследователи от цял свят, но засега няма резултат", каза Ифтах Шалев, старши учен в Службата за антики.

Една от теориите е, че тези канали са били използвани за накисване на продукти, потенциално за селскостопански такива като лен или фурми. "Производството на лен, например, изисква дълго накисване, за да омекне. Друг вариант е в каналите да са се съхранявали фурми, които са били оставяни навън, за да бъдат нагрявани от слънцето, след което да се получи силан (мед от фурми)", обясни Шалев.

Последното би било в съответствие с подобни канали, открити в Оман, Бахрейн и Иран, макар и никога преди това да не са откривани в Израел. "Видяхме и разбрахме, че сме попаднали на нещо уникално, но тъй като никога не сме виждали подобно нещо в Израел и не знаехме как да го тълкуваме. Дори не беше ясно от кога съществува", казва Шалев.
Според професор Ювал Гадот Телавивския университет, който също участва в разкопките, "това е епоха, в която знаем, че Йерусалим е обхващал територия, включваща Давидовия град и Храмовия хълм, който е бил сърцето на Йерусалим. Централното разположение на каналите в близост до най-значимите райони на града показва, че продуктът, произвеждан с тях, е бил свързан с икономиката на Храма или двореца."

Гадот обясни, че ритуалната дейност на Храма "включва пренасянето на селскостопански животински и растителни продукти в Храма и много пъти неговите посетители са носили обратно продукти, които са носели в себе си светостта на мястото". Въпреки че не е ясно кога са били създадени съоръженията, Гадот заяви, че учените са успели да определят кога са излезли от употреба - в края на 19-и век пр. н. е. по времето на библейските царе на Юда - Йоас и Амасия. "Предполагаме, че двата канала, които, както споменахме, може да са били използвани едновременно, и са били построени няколко десетилетия по-рано.

Националният парк Давидовият град е мястото, където цар Давид основава своята столица и където се случват много ключови събития от Библията. Посетителите могат да видят разкопани останки от къщи, цистерни и укрепления, като по този начин се запознават с древната история на Йерусалим. Паркът е известен най-вече с тунела на Езекия, построен от цар Езекия, за да осигури вода на града преди асирийската обсада, водена от Сенахериб.

Службата за антики заяви, че каналите ще бъдат отворени за посетители следващата седмица.
Габриела Иванова/БТА