В Дания се затварят, за да се избегне скок на заразените около празниците
В Дания се затварят, за да се избегне скок на заразените около празниците / iStock/Getty Images
Правителството на Дания обяви, че временно затваря всички търговски молове до началото на следващата година като част от мерките за борба с пандемията от новия коронавирус, предаде ДПА. Мярката влиза в сила от утре, съобщи премиерката Мете Фредериксен.

След седмица пък всички търговски обекти без аптеките, супермаркетите и магазините за хранителни стоки ще бъдат затворени от 25 декември до 3 януари.

От понеделник спират работа козметичните салони, физиотерапевтите и автошколите. Също от тогава децата от долните паралелки ще си останат вкъщи, каза Фредериксен.

Малко преди съобщението й влязоха в сила ограничения за баровете, кафенетата и ресторантите, които вече могат да предлагат само храна за вкъщи.

До началото на 2021 г. ще бъдат затворени и театрите, киносалоните, музеите и зоопарковете, както и фитнес залите, плувните басейни и спортните центрове.

В Дания събиранията на хора на публични места са ограничени до 10 души, а държавните служители са посъветвани да работят дистанционно.

Броят на новозаразените в страната достигна нов пик днес с 3692 случая за последните 24 часа. Дания, която е сред страните с най-висок доход на глава от населението в Европа, е регистрирала 119 779 заразени с коронавирус и 975 починали от началото на пандемията при население от 5,8 милиона души.

Източник: БТА