Тексас
Тексас / Gulliver/Getty Images
Изпълнителният директор на електроразпределителната мрежа в Тексас бе уволнен в сряда, след като милиони жители на този американски щат останаха без електричество и отопление в продължение на дни при екстремно ниски температури, предаде Асошиейтед прес.

Бил Магнес, изпълнителен директор на "Илектрик рилайъбилити каунсъл ъф Тексас" (Electric Reliability Council of Texas), става вторият отстранен високопоставен служител, след като милиони жители на щата останаха без ток в средата на февруари на фона на необичайно студено време.

Недостиг на питейна вода в Тексас, военните на помощ (ВИДЕО)

Магнес, който е спечелил над 876 000 долара от заплати и други бонуси през 2019 г., се превърна в мишена на гнева. Операторите на мрежата изключиха над четири милиона потребители, след като системата се претовари. Магнес твърди, че това е било необходимо, за да се избегне по-катастрофално спиране на тока, което би продължило месеци.

Председателката на щатската комисия за комунални услуги ДеАн Уолкър също подаде оставка, въпреки че се опита да се защити в две продължителни изслушвания пред законодателите. Най-малко шестима членове на борда на "Илектрик рилайъбилити каунсъл ъф Тексас" се оттеглиха след сривовете в електроснабдяването. Много от тях живеят извън щата, което само засили гнева към компанията.
NOVA