/ iStock/Getty Images
Унгария скоро ще започне да имунизира срещу КОВИД-19 хора, които не страдат от хронични заболявания, с руската ваксина Спутник V, заяви днес ръководителката на националната здравна служба Цецилия Мюлер, цитирана от Ройтерс.

Унгария ще стане първата страна от Европейския съюз, която ще използва руската ваксина, отбелязва агенцията.

Мюлер каза, че първите 2800 дози от Спутник V ще бъдат поставени на хора, които са се регистрирали за имунизация, и предвид това, че Унгария се стреми към "максимална безопасност", онези, които имат хронични заболявания, няма да бъдат имунизирани с ваксината.

"Тя . . . може да бъде използвана със съответната предпазливост в случай на някои хронични заболявания", заяви тя на пресконференция.

Унгарският здравен регулатор даде зелена светлина за спешно използване на руската ваксина, без да чака одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), припомня Ройтерс. Унгария също така одобри за употреба на ваксината на китайската компания Синофарм (Sinopharm).

Страната с население близо 10 милиона души планира да получи 600 000 дози от Спутник V и още половин милион дози от ваксината на Синофарм този месец, което потенциално ще й позволи да ускори имунизационната си кампания, въпреки закъсненията на доставките на западни ваксини.

Държавите от ЕС досега разчитаха почти изцяло на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Мюлер каза, че близо 291 396 унгарци - здравни работници и представители на най-уязвимите групи сред възрастните хора, - са получили първа доза ваксина на Пфайзер/Бионтех или на американската компания Модерна (Moderna).

Тази седмица Унгария ще започне да имунизира с ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека (AstraZeneca) хора на възраст между 18 и 60 години, които страдат от хронични заболявания.
БТА