Уго Чавес подари на Барак Обама книга като жест на помирение
Уго Чавес подари на Барак Обама книга като жест на помирение / снимка: БГНЕС

Президентът левичар на Венецуела Уго Чавес продължи и днес с жестовете на помирение към колегата си от САЩ Барак Обама, като  му подари книга на срещата на върха на двете Америки в Тринидад  и Тобаго, предаде Франс прес. Преди това при откриването на  форума Чавес, известен като един от най-големите критици на  Вашингтон в Латинска Америка, се здрависа с Обама и двамата се  потупаха по раменете.

 

Чавес подари на Обама книгата "Отворените вени на Латинска Америка: пет века грабителство на континента" от левия уругвайски журналист и писател Едуардо Галеано, която описва  икономическата и политическата намеса в региона.  Президентът на САЩ прие подаръка с усмивка, посочва Ройтерс.

 

По-късно журналист попита Обама какво мисли за книгата, а  президентът на САЩ отговори: "Мислех, че е някоя от книгите на  Чавес. Тъкмо се канех да му подаря една от моите."

 

Двамата президенти си протегнаха ръце и се поздравиха снощи при откриването на форума на високо равнище на двете Америки. Обама отправи своя поздрав на испански, посочва АП. Президентът Барак Обама участва днес в поредица от пленарни заседания, срещи по групи и двустранни срещи.