Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина
Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина / IStock
Експертите в руския държавен научен център по вирусология и биотехнология „Вектор” завършиха клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус. Информацията за медиите беше съобщена от ръководителя на службата за защита правата на потребителите Анна Попова. Тя е втората в Русия след широко рекламираната и от президента Путин Sputnik V.

По-рано от центъра заявиха, че първата фаза на изпитванията на препарата „ЕпиВаКорона” за профилактика на коронавирусна инфекция е показала пълната му безопасност. Препаратът е създаден на основата на пептидни агенти и макар да не дава доживотен имунитет срещу COVID-19, защитава от евентуално заразяване в рамките на поне половин година.

Преди седмица Министерството на здравеопазването започна процедурата по регистрация на разработената във „Вектор” ваксина, като се очаква тя да приключи до 15 октомври.

След това клиничните изпитания ще могат да продължат върху доброволци над 60-годишна възраст с хронични заболявания. Предишната руска ваксина бе критикувана за това, че са отчетени резултати от изпитания над здрави мъже под 60-годишна възраст.

Учените съобщават, че материалите с резултатите от проучванията ще се появят в местни и чуждестранни издания в близките няколко месеца, а самата ваксина ще бъде произведена от мощностите на „Вектор”.