Националната полиция на Молдова започна разследване на убийство, след като опозиционен лидер в Приднестровието беше намерен застрелян в дома си, съобщиха властите днес, цитирани от Асошиейтед прес.

ДАНС: Войната в Украйна може да ескалира и да обхване и други страни

Полицията съобщи, че предприема "всички необходими мерки за разследване на убийство" във връзка със смъртта на 47-годишния Олег Хоржан, лидер на Приднестровската комунистическа партия. Молдовските власти не съобщиха кога е бил убит той и не предоставиха подробности за евентуалните доказателства, открити в дома на Хоржан в градче близо до столицата на Приднестровието - Тираспол.

  В отделно изявление от Службата за реинтеграционни политики на Молдова заяви, че е предложила започването на отделно независимо разследване под ръководството на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в страната, която граничи с Украйна и Румъния. Бюрото категорично осъди "престъпните действия, които застрашават живота на хората", и поднесе съболезнованията си на семейството и близките на Хоржан. 

Хоржан беше задържан през 2018 г., а по-късно осъден на четири години и половина затвор за предполагаемо нападение над служител на реда в Тираспол дни след като беше организирал публичен протест там. Партията му нарече твърденията за нападение "абсурдно обвинение" и обвини властите в Тираспол в политическо преследване.

Разследващ журналист: Изработен е план как Молдова да бъде привлечена към Москва

Приднестровието, което има население от около 470 000 души, е малка територия, разположена между източния бряг на река Днестър и границата на Молдова с Украйна. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., лидерите на Молдова неведнъж са обвинявали Москва, че провежда кампании в опит да дестабилизира страната, която до 1991 г. беше съветска република, а миналата година стана кандидат за членство в Европейския съюз.
Анелия Пенкова/БТА