/ iStock/Getty Images
Днес Турция отбелязва национален празник – Денят на националния суверенитет и на децата. Тази година се навършват 100 години от церемонията по откриването на модерния турски парламент от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Денят се празнува и като ден на децата, тъй като Ататюрк посвещава деня на тях като бъдещето на нацията.

Заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса повечето публични чествания бяха отменени. В полунощ влезе в сила и четиридневна забрана за излизане от домовете в 31 големи града в Турция.

Председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, вицепрезидентът Фуад Октай, лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, висши държавници, политици, военни и други поднесоха венци и цветя и участваха във възпоменателна церемонии в Мавзолея на първия президент на Турция Кемал Ататюрк и в сградата на Първото национално събрание на Турция в Анкара.

По-късно в Меджлиса ще се проведе специална тържествена сесия и е предвидена заря, както и светлинно и лазерно шоу.

Честванията на площад „Таксим“ в Истанбул протекоха при спазване на социална дистанция, като участниците отстояха на около метър един от друг.

Председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп призова гражданите в 21 часа да излязат на балконите си, за да изпеят заедно химна на страната.  

Директоратът по комуникациите на турското президентство организира инструментален концерт с класическа и класическа турска музика. Събитието, озаглавено „От града на седем хълма към седем континента“, ще се излъчва довечера безплатно по интернет на фона на кадри от Истанбул.

Манастирът „Свети Георги“ на остров Бююкада (един от Принцовите острови) край Истанбул ще остане затворен. Обичайно хиляди истанбулчани се стичат в него, за да си пожелаят нещо по стародавна пролетна традиция.