/ Gulliver/Getty Images
Американският президент декларира, че е готов да подпише „нещо“
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че скоро ще подпише "нещо" с цел спиране на разделянето на деца мигранти от техните родители, с които са влезли незаконно в страната, предадоха световните агенции.
 
"Искам да реша проблема с разделянето на мигрантски семейства на границата между Мексико и Съединените щати", заяви той пред репортери в Белия дом. За момента обаче не е ясно какво има предвид президентът на САЩ, отбелязва Ройтерс.
 
Обезпокоителни кадри със затворени в клетки деца в САЩ (ВИДЕО)

По-рано американската телевизия Фокс нюз заяви, че администрацията на Тръмп обмисля указ, който ще позволи на мигрантски семейства, влезли незаконно в САЩ от Мексико, да останат заедно по-дълго, отколкото е разрешено сега. Президентът на САЩ коментира пред репортери, че ще бъде прието съответно законодателство с цел прекратяване на практиката за разделяне на семейства незаконни мигранти.
 

Доналд Тръмп Иванка
Gulliver/Getty Images


По-рано днес АФП съобщи, че дъщерята на Тръмп Иванка, която е негова съветничка и довереница, е призовала баща си да сложи край на политиката за разделяне на деца от техните родители мигранти, задържани на границата с Мексико. Агенцията се позова на непряк свидетел - Карлос Курбело, конгресмен републиканец от щата Флорида.
 
Тръмп защити политиката си за разделяне на семейства на мигранти

Телевизия Си Ен Ен цитира Курбело, че Тръмп е споменал, че дъщеря му Иванка го е подтикнала да сложи край на тази практика. Президентът на САЩ признал, че трябва да се прекрати разделянето на деца от родителите им и кадрите на разделени от родителите деца били прекалено болезнени, и търсел законно решение на въпроса. Иванка Тръмп е видяла кадрите и е казала, че заради редица причини този въпрос трябва да бъде уреден, според друг конгресмен републиканец, Крис Колинс от щата Ню Йорк.
 
Досега дъщерята на президента на САЩ не е реагирала публично на спорната практика на разделяне на деца от родителите им без документи, породила редица критики както на националната, така и на международната политическа сцена.

САЩ обмисля да настанява във военни бази деца, влезли незаконно в страната  

Доналд Тръмп Иванка
Gulliver/Getty Images


Вчера губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че щатът ще атакува в съда администрацията на Тръмп за нарушение на конституционните права на децата мигранти и техните семейства. Той каза, че властите в Ню Йорк имат информация за над 70 деца, настанени във федерални центрове в щата, след като са били разделени от родителите им.

Ню Йорк, който е бастион на демократите и въплъщение на имиджа на Америка като имигрантска земя, се противопоставя от идването на Тръмп на власт на всички мерки за ограничаване на миграцията, предприети от неговата администрация.
БТА