Здравата охрана на южната граница на САЩ с Мексико остава приоритет
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
"Не харесвах да виждам как биват разделяни семейства", каза Тръмп на церемонията по подписването на нормативния акт. В същото време той подчерта, че здравата охрана на южната граница на САЩ с Мексико остава приоритет за него. Франс прес определя указа на Тръмп като зрелищен обрат, който слага край на една практика, струвала многобройни критики на администрацията на президента на САЩ.
 
Тръмп ще спре разделянето на незаконно влезли в САЩ мигрантски семейства

Източник от правителството каза, че указът ще даде на семейства нелегални имигранти с деца предимство при разглеждане на техните случаи. Нормативният акт обаче няма да сложи край на т. нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция, подчерта в същото време цитираният източник, пожелал анонимност.
 
Междувременно в пространно интервю за агенция Ройтерс папа Франциск разкритикува политиката на администрацията на Доналд Тръмп за разделяне на семействата на мигранти, преминали незаконно границата с Мексико. По думите му популизмът не е отговор на имиграционните проблеми на света.
 
Обезпокоителни кадри със затворени в клетки деца в САЩ (ВИДЕО)

Папа Франциск
БГНЕС

В интервюто папата каза, че подкрепя неотдавнашните изявления на американските католически епископи, които определиха разделянето на деца от техните родители като "противоречащо на нашите католически ценности" и като "неморално".
 
В интервюто папата се спря и върху ситуацията от неотдавна в Италия, където правителството реши да не приема кораба със спасени в Средиземно море над 600 мигранти, който в крайна сметка бе приет от Испания. "Вярвам, че не можете да отхвърляте хората, които пристигат. Трябва да ги приемете, да им помогнете, да се грижите за тях, да ги придружавате и да видите къде да ги настаните, но из цяла Европа", каза папата. "Някои правителства работят по този въпрос и хората трябва да бъдат настанени по най-добрия възможен начин, но пораждането на психоза не е лек за проблема. Популизмът не решава нещата. Онова, което решава нещата е приемането, проучването, благоразумието и предпазливостта", каза папата.

САЩ обмисля да настанява във военни бази деца, влезли незаконно в страната

В интервюто Франциск каза, че е натъжен от решението на Тръмп от миналата година да въведе нови ограничения върху пътуванията и търговията на американците с Куба.
БТА