/ БГНЕС
Президентът заяви, че космосът е "бъдещето и следващата стъпка"
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на Пентагона да разработи планове за създаване на космически войски, които ще са част от военновъздушните сили, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп се съгласи на този вариант вместо поисканото от него по-рано отделно министерство на космическите войски, които да са "отделни и равностойни" на другите видове въоръжени сили. 

Тръмп: САЩ могат да създадат свои космически войски

Президентът заяви, че космосът е "бъдещето и следващата стъпка". "Трябва да сме готови. Моето правителство смята създаването на космически сили за приоритет на националната сигурност", каза той в Белия дом, застанал редом с вицепрезидента Майк Пенс и и. д. министъра на отбраната Патрик Шанахан. "Нашите противници са в космоса, независимо дали това ни харесва или не", добави президентът и подписа документ, с който инструктира министъра на отбраната да подготви законопроект за създаване на космически войски.

Ако предложението бъде прието от Конгреса, космическите сили ще бъдат част от ВВС, както морската пехота е част от военноморските сили, отбелязва Асошиейтед прес. Те няма да имат цивилен министър, а утвърден от Сената заместник-министър за космическите войски към министерството на военновъздушните сили.

Тръмп се превърна в герой на пародиен комикс (СНИМКИ)

Това ще бъде първият нов вид военна служба от 1947 г., когато бяха създадени военновъздушните сили след Втората световна война.

Космическите сили ще защитават американските космически спътници от всякакви физически нападения и ще възпират всякаква агресия срещу САЩ и съюзниците им. Те ще разполагат както с отбранителни, така и от нападателни средства за операции в космоса, се казва в документа, подписан от Тръмп и цитиран от Франс прес. 
БТА