Тридневен траур обяви президентът на Перу
Тридневен траур обяви президентът на Перу / снимка: BGNES

Президентът на Перу Алан Гарсия посети вчера районите, пострадали от разрушителното земетресение предния ден с магнитуд осма степен по скалата на Рихтер, предаде ИТАР-ТАСС. Гарсия посети град Писко, където загинаха над 200 души, а изцяло разрушени са 40 процента от жилищата. След като се върна в столицата, президентът обяви тридневен траур за жертвите на земетресението, информира агенцията.

По данни на службата за гражданска защита броят на загиналите е 510, а ранените са над 2000. В градовете Писко и Ика са открити полеви болници, но те не успяват да окажат помощ на всички пострадали. С решение на морския институт на Перу, научноизследователският кораб "Хумболт" ще бъде временно преоборудван в болница за осъществяване на операции. Корабът се очаква днес в Писко.

В района Ика има над 20 000 разрушени домове. Там около 90 процента от населението е без покрив над главата си. Все още не са възстановени електроснабдяването и телефонните линии. Не достигат вода и храна.

Разрушенията по панамериканското шосе и щетите по други пътни артерии в района допълнително затрудняват доставката на хуманитарна помощ в зоната на бедствието, където с указ на президента е обявено извънредно положение.

Редица страни и международни организации изпращат хуманитарна, финансова и друга помощ в Перу.

Червеният кръст изпраща два самолета с палатки, вода и други стоки и отпуска 205 000 долара за спешен фонд за жертвите.

Организацията на обединените нации е мобилизирала близо един милион долара помощи от различните си агенции.

Европейската общност обяви, че ще финансира с най-малко един милион евро международните агенции за помощ за Перу.

Колумбия изпрати по въздуха 20 тона вода, лекарства, одеяла и други помощ, както и 20 спасители. Бразилия изпраща лекарства, храна и палатки.

Съединените щати обявиха дарения на стойност 100 000 долара. Двама служители на американската агенция за международно развитие са вече в Перу, а трети е на път за страната. Кораб на американската армия с медицински персонал от 800 души и 12 операционни се намира в момента в Еквадор и може да тръгне към Перу, ако бъде поискано.

Италия дава 200 000 евро на Червения кръст, за да помогне за раздаването на медицински комплекти, палатки и друга помощ.

Световната програма на ООН по прехраната изпраща храни на стойност 500 000 долара и подготвя нови пратки.

Мексико, Испания, Чили и много други страни и организации обявиха, че са готови да помогнат и правят оценка на нуждите.

Перуанските медии посочват, че броят на загиналите и ранените при земетресението ще продължава да расте с напредването на процеса на разчистване на отломките.Почти всички загинали са в районите Писко и Ика.

Затворници в град Чинча са се възползвали от земетресението, за да избягат, съобщава ИТАР-ТАСС. Стените на затвора не издържали на труса и намиращите се там 600 затворници са избягали, съобщи заместник-началникът на управлението на затворите в Перу Мануел Агилар. Той съобщи, че властите са успели да задържат само 29 от бегълците.

Агилар съобщи, че затворът в град Ика също е частично разрушен. Затворниците там обаче са предпочели да останат и да не влошават положението си.