/ iStock/Getty Images
Над 1 милион израелци вече са получили подсилваща доза от ваксината срещу COVID-19
Израелците над 40 години и учителите ще могат да получат подсилваща доза от ваксината срещу коронавируса на Pfizer, предаде Ройтерс, като се позова на израелския министър на здравеопазването Ницан Хоровиц. Здравните власти се надява, че като разширят обхвата на кампанията по поставяне на трета ваксинационна доза, ще могат да се справят с разпространението на по-заразния вариант Делта на вируса.

Ефектът на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer отслабва леко след пет месеца

Израел започна да поставя трета доза на хората над 60 години през юли. После намали възрастта за подсилваща доза на 50 години. Подсилващи дози се поставяха досега и на здравните работници и на други категории служители на първа линия.

Над 1 милион израелци от 9,3-милионното население вече са получили трета доза. Здравните власти в сряда казаха, че ефективността на третата доза от ваксината в превенцията на заразяването е 86 процента.

Ръст на новозаразените с COVID-19 в Израел

Днес премиерът на Израел Нафтали Бенет, който е на 49 години, също ще получи трета ваксинационна доза.

Консултативният съвет на министерството на здравеопазването на Израел каза, че трета доза се поставя на хора, получили втората доза най-малко преди пет месеца. Той препоръча и поставяне на трета доза на бременните жени.

Трета игла: Все повече страни започват да слагат бустерни дози на ваксините срещу COVID-19

Чрез кампанията по поставяне на трета доза, премиерът Бенет се надява да избегне въвеждането на нов болезнен за икономиката национален локдаун. Но експерти предупреждават, че броят на новозаразените ще продължи да нараства предвид това, че около 1 милион от израелците, които могат да бъдат ваксинирани, дори не са получили по една ваксинационна доза.

Сред учените няма консенсус дали третата ваксинационна доза е необходима. СЗО казва, че настоящите данни не сочат нужда от трета доза и изтъква, че най-уязвимите народи по света трябва да бъдат изцяло ваксинирани срещу коронавируса, преди страните с високи доходи да разгърнат кампаниите си за подсилваща ваксинационна доза.
БТА