/ Gulliver/Getty Images, архив
Броят на новите случаи на заразени с коронавирус за един ден в Израел скочи до повече от 8500, предаде ДПА.

По данни на Министерството на здравеопазването вчера е имало 8646 нови случая, което е най-големият брой на дневна база от края на януари. През последните дни новозаразените бяха под 6000 на ден.

Броят на тежкоболните хора е достигнал 559, което отново е най-високият брой от средата на март.

От около две седмици Израел се опитва да се бори с голямото покачване на броя на заразените хора чрез поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус.

Трета игла: Все повече страни започват да слагат бустерни дози на ваксините срещу COVID-19

Според премиера Нафтали Бенет повече от един милион израелци вече са ваксинирани за трети път. Хората на възраст над 50 години получават подсилваща доза, ако от поставянето на втората им ваксина са минали поне пет месеца.

Третата ваксина се прилага, след като министерството на здравеопазването каза, че ефективността на препарата на Pfizer/BioNTech, използван в Израел, рязко е намалял от началото на юни. Правителствени експерти обаче критикуват факта, че данните за ефективността не са събрани по научен път. Оттогава в страната се разпространява и варианта Делта на коронавируса, който се смята за особено заразен.

Повече от 58 процента от приблизително 9,4-милионното население на Израел е с две поставени дози. Ваксинационната кампания беше много успешна в началото и привлече вниманието на света. Сега обаче новите случаи бавно се покачват.

Според премиера Бенет има повече от 1 милион израелци, които са имали възможност да се ваксинират, но не са го направили.
БТА