Иран обвини Израел за атентата срещу водещ ядрен физик
Иран обвини Израел за атентата срещу водещ ядрен физик / iStock/Getty Images
Иранският ядрен физик Мохсен Фахризаде е убит с оръжия, произведени в Израел, съобщава газета.ру, която цитира иранския телевизионен канал Press TV с позоваване на информиран източник. Останките от оръжията на мястото на нападението, носели емблеми и спецификации на израелската военна индустрия.

От своя страна иранското министерство на отбраната заяви, че е получило "нова информация" за самоличността на престъпниците. Военното ведомство отбеляза, че тази информация "ще бъде оповестена много скоро".

Иранският ядрен учен е бил убит с дистанционно управляемо оръжие

В петък край Техеран бе убит ядреният физик Мохсен Фахризаде, ръководител на научноизследователската и иновационна организация към иранското министерство на отбраната. Твърди се, че той е бил един от водещите учени на военната ядрена програма на страната.

Много наблюдатели смятат, че Израел не е в състояние да извърши такива опасни операции без предварителната информация и подкрепата на САЩ, които напуснаха сключения през 2015 г. ядрен договор с Иран. Иранската телевизия припомня, че Израел притежава единствения ядрен арсенал в Близкия изток, който, според изчисленията, съдържа поне 200 бойни глави, като отказва да се присъедини към Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) и не позволява никаква международна проверка на програмата си за ядрено оръжие.

Превод и редакция: DarikNews