Тайландският вицепремиер подаде оставка
Тайландският вицепремиер подаде оставка / netinfo

Тайландският вицепремиер Чавалит Йонгчайюд подаде оставка, след като над 100 души бяха ранени тази сутрин при сблъсъци между полицията и антиправителствените демонстранти, които от четири месеца се опитват да свалят от власт управляващата партия "Власт на народа", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Отделно един човек бе убит при експлозия само на няколкостотин метра от сградата на парламента, около което са безредиците. Полицията подозира, че е бил извършен атентат с кола бомба.

До сблъсъците се стигна, когато хиляди антиправителствени демонстранти се опитаха да попречат на министрите да отидат на откриването на есенната сесия на парламента. Фотограф на Ройтерс разказа, че един от тях е стрелял около десет пъти по служителите на реда. Разположените наблизо полицаи се разпръснали, като не е ясно дали някой от тях е бил улучен. След това служителите на реда разпръснаха със сълзотворен газ демонстрантите, някои от които получиха тежки наранявания.

Чавалит пое отговорността за случилото се. Той обясни, че е поискал от полицията да обуздае демонстрантите.

Оставката на Чавалит, който бе главен преговарящ с опозицията, е нов удар за усилията на новия премиер Сомчай Вонгсават да сложи край на политическата криза, която отблъсква чуждестранните инвеститори от Тайланд, отбелязва Ройтерс.

Демонстрантите не попречиха на премиера да произнесе пред депутатите планираната си реч, в която призова за национално помирение, за да бъде сложен край на започналата преди три години криза. Конфликтът в Тайланд противопоставя управляващата партия, чийто бастион са провинциалните райони, на военните и близката до двореца върхушка. "Това е правителство е решено да се заеме енергично с икономическите проблеми и да изслуша всички страни, за да бъде намерено решение на кризата", подчерта Сомчай.

След като произнесе речта си, премиерът излезе от сградата на парламента през задната врата. Отвън го чакаше хеликоптер, с който той бе откаран на безопасно място.