Създателят на "World Wide Web" Тим Бърнърс-Лий
Създателят на "World Wide Web" Тим Бърнърс-Лий / Gulliver/Getty Images
Претовареният интернет трябва да преоткрие своите силни страни и да узрее, заяви създателят на "World Wide Web" Тим Бърнърс-Лий по случай 30-годишнината от началото на глобалния проект, предаде Ройтерс.
 
При разработката на идеята преди три десетилетия тя била определена като "неясна, но вълнуваща".

В ЦЕРН оценили интернет като "забавно, но безперспективно занимание"

Пред репортери в научно-изследователския център по физика в Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, където е изобретена "Паяжината", Тим Бърнърс-Лий каза, че напоследък потребителите не я намират за "толкова хубава".
"Хората се ужасиха от нея след Тръмп и Брекзит, като осъзнаха, че мрежата, която те мислеха за прекрасна, невинаги служи на човечеството по много добър начин", каза той.

10 любопитни факта за интернет технологиите (ВИДЕО)

"Не успяваме да се отърсим от едно нарушение на поверителността, а се натъкваме на следващото", отбеляза Бърнърс-Лий по повод на притесненията дали социалните мрежи помагат на демокрацията.
Хората приемат неутралността на интернет като даденост, а сега разбират, че това невинаги е така. Има и опасност от фрагментираност в интернет на няколко регулаторни блока - Съединените щати, Европейския съюз, Китай и другаде, което ще бъде в "масов ущърб".

Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и Google
 
В отворено писмо по случай годишнината, Тим Бърнърс-Лий казва, че много хора се чувстват несигурни дали мрежата е създадена с добри намерения, но е неоснователно да се приеме, че това не може да се промени през следващите 30 години.
"Ако сега се откажем да градим по-добър уеб, това ще значи, че не мрежата ни е изменила, а ние сме ѝ изменили. Това е нашето пътуване от дигитална младост към по-зряло и отговорно бъдеще".

Google празнува 20-и рожден ден, но кога?
 
Създателят на "World Wide Web" обаче е оптимист по отношение на силната решителност на правителствата да противодействат на разпокъсването на интернет, както и на манипулирането чрез социалните мрежи.
Освен повод за притеснение, кръглата годишнина е и повод за празнуване, каза Бърнърс-Лий и разказа как неговият директор в ЦЕРН Майк Сендъл му нарежда да разработи компютърен модел, с който да може да изпробва интероперативността на различни компютри. Директорът драсва с молив върху проекта думите "неясно, но вълнуващо".

Даркнет - тъмната страна на интернет
 
"Хубаво, че проектът в крайна сметка не се оказа неясен, но вълнуващ", каза още Тим Бърнърс-Лий.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА