Отпразнуваха 40 години интернет
Отпразнуваха 40 години интернет / снимка: БГНЕС

Звезди от света на технологиите и медиите, предприемачи и специалисти отбелязаха 40-я рожден ден на интернет, променил световната култура, предаде АФП.

"Това е 40-та година, откакто детето интернет проговори за пръв път", заяви професор Леонард Клейнрок от Университета на Калифорния. Той е оглавявал екипа, който за първи път е свързал компютри онлайн през 1969 г. Клейнрок проведе тържество за юбилея в кампуса на университета, като обедини припомняне на миналото на интернет с дебат за бъдещето му.

"Ще има продължителни спорове къде сме били и накъде отиваме", заяви Ариана Хъфингтън, съосновател на популярния сайт с новини и блогове, който носи нейното име. "Не става дума само за интернет, това е за времето, в което живеем.", заяви тя. "Интернет е демократизиращ елемент, всеки има същия глас", заяви Клейнрок, цитирана от БГНЕС.

Клейнтрок призна, че не си е представял услуги като Facebook, Twitter или YouTube преди четири десетилетия, когато екипът му създава интернет, той само вярвал, че компютрите трябва да могат да си "говорят" и мрежата трябва да е проста за използване като телефона. "Следващата стъпка е да стигне до реалния свят", заяви 75-годишният Клейнрок: "Интернет ще бъде навсякъде, аз ще влизам в стая и тя ще знае, че съм там. Ще ми отговаря."