/ БТА
Френската полиция е разбила студентски протест с искане за прекратяване на израелските бомбардировки над Газа в един от най-известните университети в страната, съобщи журналист от АФП.

Органите на реда евакуираха десетки демонстранти от сградата на Сорбоната в Париж, след като те бяха разпънали палатки вътре.

 
"Бяхме около 50 души, когато силите на реда нахлуха в двора", каза Реми, 20-годишен студент по история и география, който е участвал в седящата стачка.

"Евакуацията беше доста брутална, около 10 души бяха влачени по земята, но нямаше арести", каза Реми, който не назова фамилията си от страх от репресии.

По-рано образователните власти съобщиха, че студентите са разпънали 12 палатки в двора и коридора на университета, заради което изпитите са били отменени. Един от студентите каза, че те са поставили повече от 20 палатки.

Университетът съобщи, че затваря, тъй като от обяд никой не е могъл да влезе в него. Извън кампуса протестираха около 150 души.

"Газа, Сорбоната е с теб", скандираха някои, държейки огромно палестинско знаме.

"Израел е убиец", викаха други. "Ние сме тук, следвайки призива на студентите от Харвард и Колумбия", каза студентката от Сорбоната и активистка Лорелия Фрежо, позовавайки се на подобни пропалестински седящи стачки в Съединените щати.

Протестът в Сорбоната идва след няколко подобни демонстрации в Sciences Po, също един от най-престижните френски университети.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС