/ Булфото/Тихомир Петков
В нея могат да бъдат настанени 98 деца, като има възможност за удвояване в случай на криза
„Сигурна зона за непридружени деца“ откриха официално в Регистрационно-приемателения център за бежанци в Харманли.

В нея могат да бъдат настанени 98 деца, като има възможност за удвояване в случай на криза. Зоната разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна.

Стоянов: Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България

За откриването в Харманли пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Н. Пр. Раймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците,Теодора Иванова- Председател на Държавната агенция за закрила на детето и Кристина де Бройн от УНИЦЕФ-България.

Булфото/Тихомир Петков

Директорът на „Миграция“ старши комисар Николай Николов заяви, че при съмнения за възрастта на бежанците се назначава медицинска експертиза в Института на МВР, чието изготвяне отнема няколко дни.

Булфото/Тихомир Петков

Той уточни още, че ако са непридружени непълнолетни лица се подава сигнал към социалните служби. "Нямаме право да връщаме непридружени непълнолетни лица, дори и да са извършили престъпления.

Булфото/Тихомир Петков

Можем да съдействаме за събиране на семействата със съдействието на международната организация по миграция по изключителни съображения", уточни старши комисар Николов.

Булфото/Тихомир Петков

Сигурната зона в Харманли е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция-България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария, в отговор на нуждата за предоставяне на качествена закрила и грижа за децата и подкрепа в тяхната интеграция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Булфото