Около 70 ареста са извършени в Нова Каледония, френска отвъдморска територия, където от понеделник не спира насилието, в което загинаха четирима души, включително жандармерист, съобщи Върховният комисариат на републиката в Нумея, предаде Франс прес.

Луи льо Франк, върховен комисар на републиката, похвали в прессъобщение „ангажираността и професионализма на полицията, която е обект на атаки: 64 жандармеристи и полицаи бяха ранени“ и „близо 200 бунтовници бяха арестувани от понеделник насам“. Той обяви също, че „въздушен мост между Франция и територията ще позволи бързото транспортиране на военни подкрепления и подкрепления с оглед на вътрешната сигурност“. 

От началото на бунтовете в Нова Каледония са ранени 64 жандармеристи и полицаи, съобщи представителят на френското правителство на архипелага Луи Льо Фран.

Преди ден френският президент Еманюел Макрон издаде указ за обявяване на извънредно положение в тихоокеанската територия Нова Каледония. 

Макрон предупреди, че всяко по-нататъшно насилие ще бъде посрещнато с "непреклонен" отговор и призова за възобновяване на политическия диалог, за да се сложи край на размириците, които вече отнеха живота на трима души, се казва в изявление на Елисейския дворец.

"Президентът поиска указът, целящ обявяването на извънредно положение в Нова Каледония, да бъде включен в дневния ред" на заседанието на кабинета днес следобед, съобщиха от президентството.

"Всяко насилие е недопустимо и ще бъде обект на безкомпромисен отговор, за да се гарантира възстановяването на републиканския ред", заяви президентството.

Макрон приветства призивите за спокойствие от всички страни на политическото разделение на архипелага, като призова за възобновяване на диалога и представители на фракциите да дойдат в Париж за преговори.

Размириците започнаха преди няколко дни, в момент, в който във Франция се провеждаха дебати относно законопроект, който ще даде на хиляди френски граждани на архипелага в Южния Пасифик правото да гласуват и следователно ще им предостави и повече политическа тежест. Представители на коренното население не са съгласни френски граждани да имат дума в определяне на тяхната съдба.

Националното събрание (долната камара на парламента) прие законопроекта с 351 гласа "за" срещу 153 гласа "против".

По време на размириците в Нова Каледония са били подпалени много сгради, в това число и училища. В затвор в столицата Нумеа, затворници планирали бягство, но то било осуетено.

През нощта беше въведен комендантски час и хората бяха призовани да ограничат движенията си. Въведена беше и забрана за събирания на много хора на едно място, за продажбата на алкохол и за носене на оръжие. Летището в Нова Каледония беше затворено.

За Париж Нова Каледония е важна в географски и военен план, но също и заради залежите от никел.

Територията с около 270 000 жители получи значителна автономия чрез Споразумението от Нумеа. Островната територия се намира на около 1200 километра източно от Австралия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС