/ iStock/Getty Images
Училищата в Албания затварят врати от понеделник до сряда идната седмица поради извънредно ниските температури в страната. Мотив за ваканцията е опазване на здравето на децата, обявиха властите в Албания.

Спирането на снеговалежите в югоизточната част беше последвано от значително понижение на температурите, които варират от -10 до -13 градуса по Целзий. В страната бе отбелязана и рекордно ниска температура от -17 градуса.


Министър-председателят Еди Рама информира в социалните мрежи, че работата по почистването на заснежените райони продължава с пълна сила. Ден по-рано министърът на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку декларира, че властите са взели всички мерки. Тя призова за предпазливост на пътя, но и за пестене на електроенергията.

Първи случаи на Омикрон в Сърбия и Албания

Всички национални оси, които свързват Корча с други райони от региона, са проходими. Движението към туристическите дестинации Дарда и Воскопоя е нормално и няма нужда от вериги. Дебелината на снежната покривка в градските райони е до 10 см, а на надморска височина от 1000 метра до 40 сантиметра. Блокирани от сняг са селата от община Виткук в Корча и там службите работят за отварянето на пътя за Панарит и Щиле, информират властите.

И друг рекорд отбеляза Албания през седмицата - на 2800 новозаразени с коронавирус за ден.
БТА