Младежът, който уби шестима души и рани над 20 в Държавния университет в Перм, е бил студент по съдебна медицина. Той е учил в Юридическия факултет, където рядко се появявал на лекции и редовно пропускал практическите занимания, разказаха негови състуденти.

Олег К., както го наричат медиите в Русия (името е променено заради мерки за сигурност) е отгледан в богато и проспериращо семейство. Той бил единствено дете на родителите си. Бил тих и привидно нищо не показвало смъртоносните му планове.

Шестима души са загинали след стрелба в руски университет (ВИДЕО)

Шестима души загинаха при стрелба в руски университет
БТА

Около час преди нападението младежът пуска публикация в социалните мрежи, в която обявява, че планира престъплението още от десети клас. От тогава насам той е спестявал от джобните си пари, за да се сдобие с оръжие. Страницата беше блокирана почти веднага.

"Преди време той се похвали пред ръководителя на групата ни, че е получил лиценз за оръжие. И че иска да си купи автоматична пушка. Тогава никой не обърна внимание на казаното от него", сподели един от студентите на Пермския държавен университет.

Русия стрелба училище
БГНЕС

Служителят на Пътна полиция, младши лейтенант Константин Калинин и неговият колега старши лейтенант Владимир Макаров са първите униформени, които успяват да пристигнат на местопроизшествието. "Видяхме студентите да бягат. Други скачаха от прозорците. Макаров организира евакуацията", разказва Калинин, който без да чака подкрепления вади служебния си пистолет от кобура и влиза в сградата.

"Забелязах неизвестно лице с пистолет в ръце, слизащо от втория етаж. „Той извика:„ Хвърли го! “След което младежът насочи оръжието си към мен и стреля“, възстановява хода на събитията младши лейтенант.

След стрелбата в руски университет: Ужасът остава запечатан по лицата на младите студенти (СНИМКИ)

Калинин обезврежда нападателя с няколко обратни изстрела, след което му взима оръжието и патроните. Оказва му сам първа помощ
. Стрелецът е откаран в болница с рани в гърдите и двата крака в тежко състояние. Лекарите продължават да се борят за живота му.

Русия стрелец
БТА

Вторник, 21 септември, е обявен за ден на траур в Пермския край.