Сръбският премиер посрещна албанския си колега с военни почести
Сръбският премиер посрещна албанския си колега с военни почести / БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама пристигна в Сърбия на първото си посещение от почти 70 години, след като насилие по време на футболен мач отложи опита на двата балкански народа да намалят напрежението помежду си.

Сръбският министър-председател Александър Вучич приветства Рама с държавни и военни почести пред Двореца на Сърбия, украсен с флаговете на двете държави.

Посещението на Рама първоначално беше планирано за 22 октомври, но пристигането му се отложи заради насилие, избухнало по време на футболен мач между Сърбия и Албания.

Историческото посещение на Рама има за цел да намали политическото напрежение между Белград и Тирана, като преобърне нова страница в отношенията между двете страни, които искат да се присъединят към ЕС.

Тирана се надява един от резултатите от посещението на Рама да бъде край на кризата, която избухна след футболен мач по време на квалификациите за Европейското първенство през 2016 година.

"Дошло е време да обърнем страницата и да не попадаме в капана на политиката, която ни държи като заложници в продължение на дълго време," каза Рама няколко дни преди посещението си, като посочи, че и за двете страни Европа е "обща дестинация".

Албания получи статут на кандидат за ЕС по-рано тази година, а през януари Сърбия започна присъединителните преговори с Брюксел, припомня БГНЕС. Някои твърдят, че посещението на Рама може да има повече общо с европейските стремежи, отколкото с подобряване на отношенията.

В първия ден на визитата си Рама ще се срещне с премиера Александър Вучич и други високопоставени сръбски представители. Освен разговорите със сръбските ръководители Рама иска в рамките на визитата си да посети долината на Прешево, Южна Сърбия, където живее многобройна албанска общност, потънала в бедност и висока безработица.