Ирак
Ирак / iStock/Getty Images
Това ново прекъсване е най-тежкото ограничение в телекомуникациите, наложено от иракското правителство от началото на демонстрациите
Властите в Ирак отново прекъснаха тази нощ изцяло интернет в Багдад и южните региони, обхванати от протестното движение, след вчерашните сблъсъци в столицата, включително край сгради на държавната администрация, предаде Франс прес.

Според неправителственото сдружение "НетБлокс", действащо в сферата на киберсигурността, "това ново прекъсване е най-тежкото ограничение в телекомуникациите, наложено от иракското правителство от началото на демонстрациите" на 1 октомври.

Холандия призна, че техен самолет е убил десетки цивилни в Ирак

Откакто бе подновено на 24 октомври, протестното движение в страната, настояващо за "падане на режима", добива вид на гражданско неподчинение, посочва АФП и припомня за насилието, съпроводило вчерашните прояви.

Четирима бяха убити през нощта срещу понеделник в свещения град Кербала при опит за опожаряване на иранското консулство, защото според демонстрантите Техеран "дърпал конците" на управляващите в Ирак. Сблъсъци имаше и в центъра на Багдад, където полицията стреля с бойни патрони за пръв път от 24 октомври.

Демонстранти бяха убити при сблъсъци в Кербала

От началото на протестите са загинали близо 270 души, сочи оценка на АФП, съпоставяла различни данни, тъй като властите вече не съобщават броя на жертвите.

На 3 октомври Багдад вече спря интернет и го възстанови едва две седмици по-късно, а социалните мрежи все още са блокирани, но това лесно се преодолява чрез Ви Пи Ен (VPN) приложения, добавя агенцията.