/ iStock/Getty Images
Словакия започва скрининг на цялото си население за коронавирус с бързи антигенни тестове, което би било първото глобално тестване на цяла нация, съобщи АФП. Според критици планът на правителството не е добре обмислен.

Словакия започна да тества за COVID-19 почти цялото си население

Около 45 000 медицински работници, служители на армията и полицията ще бъдат на разположение за извършване на тестовете в държавата-членка на ЕС с 5,4 милиона население. Тестовете ще се извършват в около 5000 медицински пункта.

Премиерът Игор Матович заяви, че мярката ще спаси "стотици животи". Тестовете за антиген дават бързи резултати - понякога в рамките на минути - но не се считат за толкова надеждни като PCR теста, за който назалните тампони трябва да бъдат изпратени в лаборатория за анализ.

Участието в тестването не е задължително, но всеки, който не може да представи документ за отрицателен тест, ако бъде спрян от полицията, може да получи голяма глоба.

Словакия ще наложи частична карантина заради епидемията

Всеки, който има положителен тест, трябва незабавно да се подложи на карантина за 10 дни. "Това ще бъде нашият път към свободата", каза Матович. Според него, масовият скрийнинг ще позволи да бъдат премахнати ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса.

Словакия ще бъде първата държава, предприела такава мярка, въпреки, че в някои китайски градове също беше направено масово тестване на населението. По-малки европейски държави като Люксембург и Монако също обявиха свои програми за масови тестове.
БГНЕС