Сирийски изгнаници искат да формират правителство в изгнание
Сирийски изгнаници искат да формират правителство в изгнание / снимка: Reuters

Синът на бивш сирийски премиер желае да създаде правителство в изгнание, което да даде рамо на сирийските бунтовници и да насърчи чуждестранна намеса в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Намерението на Нофал ад Дауалиби да създаде правителство на противниците на президента Башар Асад, е показателно за разединението в средите на сирийската опозиция. Ад Дауалиби заяви, че опозиционният Сирийски национален съвет, който има подкрепата на няколко държави, не е успял да постигне досега нищо и че е "изкуствено" тяло.

Френски дипломати посочват, че както изглежда, борещите се срещу режима в Сирия действат на своя глава и не приемат заповеди от никакви опозиционни групи в чужбина. Бащата на Ад Дауалиби - Маруф, е назначен за министър-председател през 1961 г., но по-късно е хвърлен в затвора и бяга в Саудитска Арабия през 1963 г., посочва АП.

Междувременно главната коалиция на сирийската опозиция, Сирийският национален съвет, настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН след няколко дни смъртоносен обстрел над централния град Хама, предаде Франс прес. "Настояваме за извънредно заседание, което да приеме резолюция за защита на цивилните от нашия сирийски народ", гласи комюнике на съвета.

"Ние, Сирийският национален съвет, смятаме, че отговорност за това, което се случва в Сирия, носи международната общност, представлявана от ООН и Съвета за сигурност", допълва коалицията и критикува мълчанието на Съвета.

"Ясно отхвърляме най-новата отсрочка, предоставена от международната общност на смъртоносния режим, за да продължи убийствата. Уверяваме, че режимът не е спазил до момента нито една точка от плана на международния емисар Кофи Анан", заяви Сирийският национален съвет две седмици след влизането в сила на прекратяването на огъня, нарушавано всеки ден.

"Град Хама бе театър през последните дни и след визитата на международни наблюдатели, на поредица от престъпления, сред които разрушаването на къщи и смъртта на над 100 цивилни, а стотици други бяха ранени", уточни съветът. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за близо 40 цивилни, убити от понеделник в Хама и десетки ранени при бомбардировки на редовната армия.

Сирийската лига за правата на човека, базирана в Кайро, съобщи че девет активисти са били убити в понеделник от силите на режима на президента Башар Асад след срещата им с наблюдатели на ООН.

По-рано трима цивилни бяха убити в провинция Алепо в Северна Сирия, където правителствените сили са започнали многобройни операции, главно в град Хама, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права и активисти, предаде Франс прес.

"Няколко цивилни бяха убити от въоръжени мъже, лоялни на режима, в селището Марех в района на Алепо", потвърди Сирийският център за наблюдение на човешките права, като се позова на местни активисти. Бойци на шаббиха (цивилните милиции на режима) са влезли в университета в Алепо.

Още четирима души са убити в Сирия от армията - трима в провинция Дейр аз Зур и един в провинция Хомс, предаде ДПА, като също се позова на активисти. В Хама и в няколко села в Дейр аз Зур експлозиите и стрелбата отеквали през цялата нощ в много квартали.

Силите за сигурност, подкрепяни от бронирани автомобили и тежки оръжия, са влезли в Хараста в околностите на Дамаск и са извършили обиски и арести, съобщиха Местните координационни комитети. Сирийският център съобщи и за щурм срещу друг квартал на Дамаск - Барзе. В предградието Дума военните атакували къщи и магазини и обкръжили болници след посещението на група от наблюдатели на ООН.

Активисти съобщиха за значително военно присъствие по време на интензивен обстрел в провинция Дераа, предава БТА. Обстрелван е бил и град Маарет ан Нуман в провинция Идлиб според активистката група Местни координационни комитети.

Според сирийската държавна информационна агенция мощната експлозия в жилищен район на град Хама, при която загинаха най-малко 16 души, е била предизвикана от неумело боравене с експлозиви от противници на режима, които правели самоделни бомби, предаде Асошиейтед прес.

Сирийският център за наблюдение на човешките права цитира свидетели, според които експлозията в покрайнините на Хама е била предизвикана от правителствен обстрел. Местните координационни комитети също обвиниха режима и заявиха, че десетки мирни жители са били убити от правителствените сили.