Първият полет на испанската ракета "Миура 1" беше отменен поради силен вятър, съобщиха от компанията стартъп PLD Space, което е пречка за развитието на малката космическа ракета, предаде АФП.

"Нямаме зелена светлина, има пориви на вятъра на голяма височина над нашите граници. Това означава, че нямаме достатъчно безопасни условия за изстрелване", каза коментатор в живото предаване на PLD Space за изстрелването, което трябваше да бъде първото в Испания.
Ще минат няколко дни, преди да се отвори нов прозорец за изстрелване, добави коментаторът.

Малката ракета, висока едва 12 метра, трябваше да излети на 100 километра над земната повърхност от военна база в Южна Испания.
Макар че това разстояние би я поставило в космическото пространство, ракетата не е достатъчно мощна, за да достигне орбита.
Суборбиталното изстрелване беше планирано да донесе полезен товар с експерименти за микрогравитация, както и да подготви плановете на PLD Space за бъдещи ракети.
 
"Идеята е да се научим и да сведем до минимум рисковете за първите полети на "Миура 5", заяви съоснователят на PLD Space Раул Верду, като посочи ракетата-носител, която фирмата се надява да извежда спътници в орбита от 2025 г.

Въпреки че е много по-голяма - 35 метра и има две отделни стартови степени, тази ракета ще използва около 70 % от компонентите, разработени за "Миура 1".

Компаниите бързат да разработят ракети-носители, за да отговорят на нарастващия пазар на спътници.

Според анализатори от Euroconsult през следващото десетилетие се очаква да бъдат изстреляни около 18 500 малки орбитални апарата с тегло под 500 кг.
БГНЕС